Mulig kardiovaskulær risiko hos børn, unge og voksne ved medicinsk behandling af ADHD

Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) er en neuropsykiatrisk lidelse med forstyrrelse af opmærksomhed, aktivitet og impulsivitet. Forstyrrelsen ses hos 2-3 % af alle børn, hyppigst hos drenge, og vedbliver at give problemer ind i voksenalderen hos mere end halvdelen. En mulig risiko for pludselig uventet hjertedød ved behandling af ADHD med det centralstimulerende præparat methylphenidat (fx Ritalin) og noradrenalin-reuptake-inhibitor atomoxetin (Strattera) har været genstand for stor opmærksomhed.

Der ønskedes med dette holdningspapir en beskrivelse af, om der ud fra randomiserede og/eller epidemiologiske undersøgelser inkluderende både børn og voksne i behandling med ADHD medicin er holdepunkter for en sådan sammenhæng i forhold til baggrundsbefolkningen. Endvidere ønskedes beskrevet, om der skal udvises særlig forsigtighed med medicinsk ADHD behandling hos patienter med visse hjertesygdomme.

 

Rapportinfo
DCS holdningspapir 2017 Nr. 3

Forfattere: 
Anders Fink-Jensen (Dansk Psykiatrisk Selskab)
Per Hove Thomsen (Børne- og Ungdoms Psykiatrisk Selskab)
Jesper Bjerre (Dansk Pædiatrisk Selskab)

Steen Pehrson, Henrik Kjærulf Jensen, Emil Fosbøl, Henning Bundgaard og Jacob Tfelt-Hansen (Dansk Cardiologisk Selskab)
Søren Dalsgaard (Udpeget af skrivegruppen)

Vi bruger cookies for at optimere funktionaliteten af denne hjemmeside, og indsamler statistik til forbedring af din brugeroplevelse. Ved at anvende hjemmesiden accepterer du denne brug af cookies i overenstemmelse med vores privatlivspolitik.
OK